Umowa Patronacka między Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołątaja w Krakowie - Wydziałem Technologii a Szkołą Podstawową w Bolechowicach

Uniwer Rolniczy

Celem Patronatu jest sprawowanie przez Uczelnię opieki naukowo – dydaktycznej nad szkołą poprzez wspólne inicjatywy edukacyjne.


Już drugi rok z rzędu klasy ósme uczestniczyły w warsztatach biologiczno-chemicznych na Wydziale Technologii UR. Obejmowały one warsztaty biologiczno-chemiczne zorganizowane -w ramach umowy przez Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie. Tym razem  celem  warsztatów było upowszechnienie wiedzy na temat zjawisk chemicznych i biologicznych występujących w naszym otoczeniu. Ćwiczenia cieszyły się sporym zainteresowaniem wśród ósmoklasistów.

https://um.urk.edu.pl/rekrutacja.html

Kuchnia molekularna czyli kuchenne rewolucje na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

10 kwietnia  2025 roku, klasy 8a i 8b wyruszyły na niezwykłą, smakowitą przygodę na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, gdzie uczestniczyły w warsztatach na Wydziale Technologii Żywności. Emocji i śmiechu nie brakowało!Na początek – „Kuchnia molekularna”! Brzmi poważnie, ale zabawy było co niemiara. Uczniowie zamienili się w małych naukowców i kucharzy w jednym – tworzyli kolorowy, sztuczny kawior i owocowe spaghetti z algowych hydrokoloidów. Efekty? Pyszne, kolorowe i bardzo fotogeniczne!

Potem nadszedł czas na „Żywność dla kosmonautów”. Każdy mógł spróbować liofilizowanych przekąsek, które zabierają w kosmos astronauci. Było porównywanie smaków, tekstur i dużo zdziwienia – „jak to możliwe, że to takie lekkie?!”. Uczniowie poznali też różnice między liofilizacją a tradycyjnym suszeniem – teraz już wiedzą, co warto spakować na wyprawę… nawet międzygwiezdną!

To był dzień pełen nauki, śmiechu i pysznych eksperymentów. Zdecydowanie – misja zakończona sukcesem!